Activiteiten

Een paar voorbeelden van activiteiten die we doen zijn…

muziek
 

Muziek maken
Er zijn verschillende muziekinstrumenten aanwezig. We zullen samen uitproberen welke instrumenten welke geluiden maken en of we hiermee samen een liedje kunnen spelen. Dagelijks zingen we liedjes zoals voor het eten of voordat de kinderen gaan slapen.

 
 

Taal
We spreken Nederlands met elkaar en ik vertel veel aan de kinderen wat ik ga doen, wat ik doe en wat ik heb gedaan. De kinderen leren zo tijdsbesef aan en oefenen met de zinsopbouw en verschillende vervoegingen. Daarnaast zal ik soms Engelse woorden naast de Nederlandse woorden zeggen omdat de kinderen zo leren dat er meerdere talen zijn om jezelf in te uiten. Ze leren al vroeg woorden in een andere taal te herkennen en misschien zelfs zeggen. Ook zingen we liedjes in het Nederlands en Engels. Ik heb een paar boekjes in het Engels in huis om hieruit voor te lezen. Daarnaast heb ik wel meer dan 100 boekjes in het Nederlands. Boekjes om voor te lezen en boekjes om zelf te lezen.

 

Rekenen
Soms zullen we tel-spelletjes doen. Waar liggen veel knikkers? En waar liggen weinig knikkers? Heb jij meer of minder brood dan ik? Als ik een hele taart heb en ik geef jou de helft hiervan, hoeveel taart heb ik dan nog over? Wie heeft het meest/minst van iets?
Natuurlijk stem ik de vragen af op de leeftijd van de kinderen zodat ze steeds meer kunnen oefenen en leren.

 

Geheugen
Ook spelen we soms spelletjes als memory of leg ik een paar voorwerpen neer en laat er dan een verdwijnen; welk voorwerp missen de kinderen nu?

 

Knutselen, verven en kleuren
knutsels
Natuurlijk knutselen/kleuren we sowieso voor de verjaardag van papa en mama, voor vader- en moederdag of bij bijzondere gebeurtenissen maar ook met Sinterklaas, Kerst en Pasen gaan we aan de knutsel. Soms zullen we ook met een thema bezig zijn en hierbij iets bijzonders maken, zo hebben we ook al een paar gezamenlijke projecten gehad waarbij we ieder ons eigen ding hebben toegevoegd. Onze grotere projecten tot nu toe zijn de onderwaterwereld en de Efteling geweest, we zijn hier erg trots op!

 

Vrij spel
Vrij spel is ook erg belangrijk! Juist in dit vrije spel, met zo min mogelijk onderbreking door mij als volwassene, leren kinderen ontzettend veel. Ze leren wie zij zelf zijn en wie de ander is, hoe je samen een spel gaande houdt en wat je met fantasie kunt bereiken. Ze leren dat je niet altijd vermaakt hoeft te worden door een ander waardoor ze zelf op zoek gaan naar bezigheden, hiermee voorkom je dat kinderen zich later veel vervelen of niet weten wat ze met vrije tijd kunnen doen. Voor mij is dit ook een mooi leermoment om te zien hoe de relaties tussen de kinderen lopen en welke thema’s er onder hen spelen en waar ik later weer aandacht aan kan geven.

 

Koken
koken
Hoewel dit vaak slechts de eerste stapjes richting het echte koken zijn zullen we al wel zelf dingen maken. Zo hebben we al een paar keer cakejes gebakken en versierd, pannenkoekenmix gemaakt, zelf pizza gemaakt, en zelfs een keer een heerlijk toetje met aardbeien en lange vingers, hmmmmm… De kinderen vinden het leuk om te zien welke ingrediënten samen een herkenbaar product maken, zijn geïnteresseerd in de hoeveelheden, het mixen en ook het bereidingsproces is zeer interessant. Natuurlijk is het proeven van het eindproduct ook altijd erg geliefd en een heerlijke beloning voor het ‘harde werken’.
Als het seizoen het toelaat kweken we soms onze eigen plantjes en helpen deze groeien. We hebben al een keer tomaatjes, sla en heel veel druiven mogen oogsten.

 

Buiten spelen
Samen of alleen buitenspelen (speeltuin, achtertuin, voetballen, speurtocht, tikkertje, badminton/tennis, etc.) Ook wandelen we dagelijks een rondje, bijvoorbeeld langs het strandje, naar de eendjes of over de heuvel.

 

Uitstapjes
Bijvoorbeeld naar het strand, het bos, een leuke speeltuin of de kinderboerderij.

 
feest

Feest vieren
We vinden het leuk om samen de feesten van het jaar te vieren, vier je met ons mee?
 
 

Kijk ook eens op mijn Facebookpagina voor een kleine impressie van wat de kinderen meemaken.